Gezondheidscriteria kortsnuitigen.

Ik las vandaag een artikel in de krant (De Telegraaf) over het feit dat er eindelijk een einde komt aan het fokken van kortsnuiten en de controle hierop.

Gezondheidsproblemen bij Kortsnuitige honden hebben vaak gezondheidsproblemen door een te extreem uiterlijk. De sterk verkorte snuit zorgt vaak voor problemen met de ademhaling. Daardoor vertonen de honden verschijnselen zoals snurkende geluiden tijdens slaap of bij inspanning, ze kunnen slecht tegen warmte. Ook hebben ze regelmatig tranende ogen, ontstekingen en zweren aan de ogen en soms kunnen de ogen zelfs uit de kassen komen bij opwinding of inspanning.
Uit dat onderzoek bleek dat deze honden door de vorm van hun schedel en snuit, vaker te maken hebben met gezondheidsproblemen als uitpuilende ogen, het niet kunnen sluiten van de ogen, benauwdheid, continue hoofdpijn en oververhitting. Na onderzoek zijn ze gekomen tot criteria waar de honden aan moeten voldoen om er mee te kunnen fokken.

Er zijn zes gezondheid criteria waar de honden geen last van mogen hebben om toch een stamboom te mogen hebben. Rashonden met een kortsnuit, zoals bijvoorbeeld de Franse Bulldog, Mopshond, Boston Terriër, Engelse Bulldog, Shih Tzu en de Pekingees, krijgen nu geen stamboom meer, maar een afstammingbewijs van de Raad van Beheer.
Maar handhaving van dit verbod liet de afgelopen jaren te wensen over.
Fokkers worden zelden aangepakt. Terwijl gewoon in de wet staat dat fokken verboden is als dat gezondheidsklachten oplevert.”

Volgens de Telegraaf zijn de fokkers verbolgen.
De fokkers weten dat de rassen langzaamaan zullen verdwijnen. „Als die hond zo ongezond was, had het ras dan nu nog bestaan?”, vraagt een fokker zich af .

Ik denk dan, beseft deze fokker wel dat kortsnuitige honden over het algemeen korter leven en dat gaat ook nog gepaard met veel pijn en leed.

De fokker voorziet een ’vloedgolf’ aan hondjes uit het buitenland, waar de fokkers het volgens hem minder nauw nemen met het dierenwelzijn. Ook Dier&Recht ziet het probleem uit het buitenland komen. Dierenarts K. Kessen van Dier&Recht zegt: „Het fokken van de dieren is verboden, maar de handel niet.” Overigens staat de deur om te fokken met ’kortsnuiten’ nog op een kier.
Dit zijn zaken die we toch geen enkele viervoeter aan willen doen?

Ik vraag jullie, dierenliefhebbers, om toekomstige hondenbezitters goed te adviseren. “ Wil je graag een hond, verdiep je dan altijd eerst in de specifieke kenmerken en eventuele gezondheidsproblemen van een ras. Onderzoek daarnaast ook grondig de achtergrond van de betreffende fokker. Welk belang hecht hij aan dierenwelzijn? Waarom heeft hij specifiek voor dit ras gekozen?”

Helaas weten wij maar al te goed wat voor leed er kan ontstaan bij een kortsnuitige hond. Zoals ik al eens eerder heb geschreven, heeft Dexter “per ongeluk, foutje in de genen” ook een te korte snuit, hij is hier dus beslist niet op gefokt!. Als jonge pup zijnde kreeg hij al last van Distichiasis (haren op de ooglidrand) en moest hieraan geopereerd worden.
Toen Dexter ouder werd, kreeg hij steeds vaker last van benauwdheid met warm weer. Tot een dramatische dag dat hij oververhit raakte en wij hem echt bijna kwijt raakten. Uiteindelijk is Dexter geopereerd aan het BOS-syndroom. Een gevaarlijke operatie, maar hij heeft het gelukkig gered.
Nu knort Dexter nog als een varkentje bij ‘spannende’ snuffeltochten en hij snurkt ontzettend luid. Maar wij zijn dolgelukkig dat wij hem nog bij ons mogen hebben.

HELP MEE OM DE KORTSNUITIGE HONDEN WEER ECHT HOND TE ZIJN!

Criteria voor het fokken met kortsnuitige honden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.